Hakkımızda

Fikret Yüksel Vakfı, Darüşşafaka’dan (ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybetmiş maddi durumu yetersiz çocuklar için yatılı bir okul) mezun olan Fikret Yüksel tarafından 1998 yılında kuruldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology ve Harvard’da İnşaat, Yapı ve Zemin Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Fikret Yüksel, Alaska Boru Hattı’nın yer üstündeki kısımlarının önemli bölümlerinin tasarımı da dahil olmak üzere Türkiye ve ABD’de çeşitli mühendislik projelerinde çalıştı.

Fikret Yüksel
Fikret Yüksel

Daha sonra mühendislikten “emekli” oldu ve kızı Susan Burchard ile beraber emlak işine girdi. İkili birlikte Washington ve Florida’da apartman komplekslerinin sahibi ve işletmecisi olan Yüksel A.Ş. yi kurdular. Vefatının ardından şirketinin, mezun olduğu okul Darüşşafaka başta olmak üzere Türk öğrencilerin eğitimini destekleyen bir vakfa fon sağlamasını vasiyet etti.

Vakıf bugün Susan’ın oğlu Alex tarafından yönetilmekte. Ayrıca vakfın ilk lehtarlarından, aynı zamanda da Darüşşafaka mezunu olan Ayşe Selçok vakfın Türkiye Temsilcisi olarak görev yapmakta. Yanlarında çalışan son derece özverili kişilerden oluşan bir ekipleri ve onlara yardımcı olan harika ve çalışkan Gönüllülerden oluşan daha büyük bir ekipleri var. Vakıf, esas olarak Yüksel A.Ş.’nin kârları ve kurumsal sponsorların ek desteği ile finanse edilmekte.

Vakıf 501 (c) (3) sınıfında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğundan, Vakfa yapılan bağışlar vergiden düşülebilmektedir. 

Vakfın PERPA Ticaret Merkezi’nde (B Blok, 2. kat, No. 58) depolama, eğitim oturumları, toplantılar ve normal ofis alanı olarak kullandığı bir ofisi bulunmaktadır.

Fikret Yüksel
Fikret Yüksel
Susan, Gary, Alex ve Ayşe

Vizyon

Vakfımız, Türk öğrencilerinin eğitimini geliştirmek için öncelikle onları FIRST® Programlarına dahil etmeye odaklanıyor.

FIRST® ‘ün misyonu ve vizyonunun bizimle yakından örtüştüğüne inanıyoruz ve FIRST‘ün ” Bir Robottan Daha Fazlası” sloganı da tam olarak bunu yapmamızın nedeni.

FIRST® Programının Duyarlı Profesyonellik ve İşbirliği İçinde Rekabet ilkeleri gençlerimizin öğrenmesi için son derece önemli. Bunun yanı sıra program, sadece bir kısmı aslında robotun kendisiyle ilgili olan inanılmaz geniş bir beceri yelpazesini öğretiyor.

Misyon

Misyonumuz FIRST® programlarını Türkiye’de mümkün olduğunca çok öğrenciye yaymak. 

Misyonumuzu, takımlarla birlikte çalışarak onların yarışmalara katılmalarına yardımcı olarak gerçekleştiriyoruz. Takımlara eğitim, finansman ve danışmanlık konularında yardımcı oluyor ayrıca katıldıkları yarışmaları da organize ediyoruz. Bizler Türk gençliğini 21. Yüz yıl ve ötesine hazırlıyoruz.

Vakıf, her üç seviyedeki FIRST® programlarında yüzlerce takımın yarışmasına yardımcı olmuştur.

Fikret Yüksel Vakfı, misyonunu neden FIRST® Robotics Competition aracılığıyla gerçekleştiriyor?

(Vakfın bugünlere nasıl geldiğinin hikayesi)

Fikret Yüksel Vakfı, Türkiye’deki eğitime destek olmak amacıyla 1998 yılında kuruldu.
Fikret Yüksel’in 2001 yılındaki vefatından bu yana vakıf, Fikret Yüksel’in kızı Susan Burchard ve eşi Gary tarafından yönetiliyor. Vakıf, 2007 yılına kadar misyonunu her yıl Darüşşafaka’ya – Fikret Yüksel’in gençlik yıllarında eğitim gördüğü ve kendisinin de büyük minnettarlık duyduğu okula – bağış yaparak yerine getirdi. 2005 yılında, Susan ve Gary’nin oğlu Alex, Tacoma, WA’da liseye başladı. Susan, sosyal veya dışa dönük olmayan oğlu Alex’e okuldaki kulüp fuarına gitmesini ve bazı etkinliklere kaydolmasını söyledi. Alex’in hayali, çocukluğundan beri yüksek bina mimarı ve kentsel yönetici olmaktı.

Team 360 in Portland in 2006
360 Takımı - Seattle 2009

Okulundaki kulüp fuarına girdiğinde, bu hedeflerine en uygun etkinlikleri aradı ve lisesinde, ilgi alanlarına ve hedeflerine en yakın etkinlikler FIRST® Robotics Competition Takımı 360, FBLA, Münazara ve Satranç kulüpleriydi. (Münazara ve Satranç kulüpleri sonuçta var olmadı, ancak Robotik ve FBLA vardı). Böylece Alex, robotik takımına ve FBLA’ya katıldı. Takımdaki ilk yılında mekanik ve CAD projeleri üzerinde çalıştı – çünkü mimarların CAD’i çok iyi kullanabilmeleri gerekiyor. İkinci yılında takımda 3D animasyon bölümünü üstlendi (ve bunu zamanında tamamlamayı başaramadı). Ancak bu süre boyunca takımın bir parçası oldu, yardım edebildiği yerlerde yardımcı oldu, çok şey öğrendi, arkadaşlar edindi, genç programlar için gönüllü oldu ve kendi programındaki yarışmalara katıldı.

Team 360 with Ayşe and Anıl in İstanbul - Summer 2008
Ayşe, Anıl ve 360 Takımı - İstanbul 2009

Susan ve Gary, ebeveynler olarak meraklıydılar ve Alex’in tüm bu zamanı nerede geçirdiğini öğrenmek istiyorlardı, bu yüzden ona eşlik ettiler ve yarışmaları izlediler, ve birçok genç yetişkinin eğlenirken aynı zamanda çok yapıcı bir aktivite yaptıklarını görünce büyük bir hayranlık duydular. Portland, Oregon’daki yarışmalara geldiler ve her yıl 40-50 takımın üç gün boyunca yarıştığını, birlikte çalıştığını gördüler. FIRST®’in temel değerlerini ve takımların bu değerleri ne kadar iyi uyguladıklarını gördüler. Takımların, sürekli olarak birbirlerine yardım ederek birbirlerini geliştirdiklerini, sahada rakiplerini yok ederek kolay bir galibiyet peşinde koşmak yerine, herkesin potansiyeline daha iyi ulaşabilmesi için işbirliği yaptıklarını gördüler. Ve akıllı, yetenekli gençlerin bir futbol yıldızı gibi kutlandığını gördüler.

Yarışmalar dışında, oğullarının ve takımının, öğrendiklerini kendilerinden küçüklere sunarak topluluklarına nasıl geri verdiklerini ve STEM’i yaymak için ne kadar çok çalıştıklarını da gördüler. Çok genç yaşta insanlarda bu kadar çok iyi şeyi teşvik eden bir programa hızla aşık oldular. 2008 yılından itibaren, Darüşşafaka’ya yaptıkları yıllık bağışlara, bundan sonra okuldaki bir FIRST® Robotics Competition takımını başlatmak ve sürdürmek için bağışın bir kısmının kullanılması şartını eklemeye başladılar. Susan ve Gary, Fikret Yüksel’in okulundaki gençlerin, Tacoma’daki oğullarının sahip olduğu harika fırsatlara sahip olmalarını istiyorlardı.

2905 Takımı - Tacoma,WA Lise Dans Etkinliği 2009

2008 kışında, Susan ve Gary, Darüşşafaka’dan bir öğretmen, bir erkek öğrenci ve bir kız öğrenci ABD’ye gelip FIRST® Tech Challenge ve FIRST® Robotics Competition (FRC)’ı görmelerini ve bunları yönetip yönetemeyeceklerine ve istiyorlarsa hangi programı denemek istediklerine karar vermelerini istedi. Okul, Ayşe Selçok-Kaya, Anıl Cici ve Müge Tuvay’ı bu etkinlikleri görmeleri için gönderdi ve bu üçlü FRC ile tam gaz ilerleme kararı aldı. 2008 yazında, Alex’in takımından bir grup, Susan ve Gary’nin liderliğinde İstanbul’a giderek, FRC Takımı 2905’in robotik laboratuvarını kurmaya yardım etti ve okulda zorlanan gençlere tekrar öğrenmeye ve başarılı olmaya teşvik etmek için bir yaz kampı düzenledi.

Takım, 2009 sezonunda başladı. Gümrükle uzun mücadelelerden sonra, inşa sezonunun yaklaşık 2 haftası kala kitlerini aldılar (O zamanlarda inşa sezonları 6 hafta sürerdi). Gary ve Alex’in mezun olmuş takım arkadaşlarından Emerson Lamb, takıma robot hakkında mentorluk yapmak için İstanbul’a uçtu. Takım, 2009 Lunacy Sezonu’nda, Microsoft Seattle Bölgesel yarışmasında, Takım 360 ve birçok diğer takımın yanında yarıştı. ABD’deyken Susan ve Gary’nin evinde kaldılar ve yeni bir kültürle tanışmanın keyfini çıkardılar.

360 ve 2905 Takımları - 2009 Microsoft Seattle Bölgesel Turnuvası

2010 yılında Anıl, Darüşşafaka’dan ayrılarak Büyükçekmece’deki yeni okulunda yeni bir takım kurdu ve Ankara’da 3390 numaralı Takım başladı. 2011 yılında Anıl, okulunu tekrar değiştirerek İstanbul’da 3646 numaralı Takımı kurdu. Her yıl Gary, Ocak/Şubat aylarında yardım isteyen takımlara yardım etmek için yardımcılarla birlikte Türkiye’ye uçardı ve Vakıf, talep üzerine takımlara maddi destek sağlardı. Susan ve Gary (ve Alex’in ders programı izin verdiğinde) mümkün olduğunca çok Türk takımının katıldığı yarışmalara katılır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde iken takımlara ihtiyaç duydukları herhangi bir yardımı sağlamayı amaçlardı. Birkaç takım kurulduktan sonra Susan daha uzun vadeli düşünmeye başladı ve seyahat masraflarının büyük olması nedeniyle, Vakıf Türkiye’de bir bölgesel yarışma düzenlemeye çalışmaya başladı.

Bu, aynı zamanda takımların sponsor bulmasını kolaylaştırmak ve daha fazla okulu programa dahil etmeye ikna etmek içindi. FRC’yi anlatmak zor bir programdır, ancak biri bir stadyuma girip yarışmayı bizzat görürse, 5 dakikada anlar. Türk toplumunun daha geniş bir kesimine fırsatlar sunmak ve daha fazla öğrenciye ulaşmak için Türkiye’de etkinlikler düzenlenmesi zorunlu hale geldi.

5773 ve 5558 Takımları - 2015 New York City Bölgesel Turnuvası

2015 yılında Türkiye’de 8 takıma ulaşan ve daha büyük bir etki yaratmak isteyen Susan, Türkiye’de Off-Season’lar – resmi olmayan yarışmalar, yeni takımlar başlatmak ve programı Türk toplumuna Türkiye’de göstermek amacıyla – düzenlemek üzere Ayşe Selçok’u işe aldı. Mayıs 2015’te üniversiteden mezun olduktan sonra, Susan, Alex’i (üniversiteye devam ederken Midwest Bölgesel Planlama Komitesi’nde yer almış, Illinois’te FTC’yi yönetmiş ve Chicago/Illinois’ta okurken FIRST® Programlarının tüm seviyelerinde gönüllü olarak çalışmıştı) Türkiye’deki ilk FIRST® etkinliğini düzenlemek için Ayşe ile birlikte çalışmak üzere İstanbul’a gönderdi. 2015 sonbaharında Vakıf, 27 takımın katıldığı ilk Off-Season’ını düzenledi.

Vakıf, bunu takip eden 3 yıl boyunca, 2016, 2017 ve 2018’de, her yıl daha fazla takım kazanarak Off-Season’lar düzenledi. 2018 yılında, Vakıf nihayet Türkiye’de resmi FIRST® Robotics Competition Bölgesel Yarışmaları düzenleme ayrıcalığını kazandı ve 2018 İstanbul Bölgesel ile başladı. 2019 yılında takım sayısındaki artış nedeniyle Vakıf, iki bölgesel yarışma düzenledi; 2019 İstanbul ve 2019 Boğaziçi Bölgeselleri. 2020 yılında da aynı şekilde devam etti ve neyse ki, kapanmalar başlamadan ve sezonun geri kalanı iptal edilmeden önce etkinlikleri sorunsuz bir şekilde tamamladı.

Susan,Gary, Alex ve Ayşe, 6038 Takımı ile birlikte - 2018 İstanbul Bölgesel Turnuvası